4 ECTS credits
100 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4018341FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.
Inleiding
- Geschiedenis en maatschappelijke relevantie van levensmiddelenchemie
Macroconsitituenten van voeding (categorieën, analysen, structuur/functies, ...):
- Water
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Lipiden
Microconstituenten van voeding (categorieën, structuren, functies):
- Organische zuren, esters, lactonen, vitamines, carotenoïden en terpenen, (poly)phenolen, andere
Additieven:
- E-nummers (overzicht van de technologische functies)
Transformaties:
- Sensorische ontwikkeling (smaak en aroma, ...)
- Bruinkleuring (karamelisatie, Maillard, enzymatisch)
- Oxidatiereacties (lipiden, eiwitten)
Specifieke gevallen:
Overzicht van verscheidene levensmiddelen en chemische bijzonderheden
Labowerk: tijdens de praktische oefeningen worden verscheidene voedingscomponenten bepaald en een gedetailleerd wetenschappelijk rapport gemaakt. Deelname aan de oefeningen is verplicht.
Nihil
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 80% van het eindcijfer
WPO Labowerk bepaalt 20% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
Binnen de categorie WPO Labowerk dient men volgende opdrachten af te werken:
- 80% van het cijfer wordt bepaald door het mondelinge examen
- 20% van het cijfer wordt bepaald door het labowerk en wordt overgedragen naar 2de zittijd en volgend academiejaar in het geval van een voldoende (ongewettigde afwezigheid wordt gescoord als 0/10 voor dit deel)
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: voedingsbiotechnologie