4 ECTS credits
100 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4018341FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Alvorens men kan inschrijven voor “Levensmiddelenchemie" dient men geslaagd te zijn voor "Biochemie", "Organische chemie: structuur", "Organische chemie: reactiviteit" en "Voedingsleer".
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Frederic Leroy (titularis)
Onderdelen en contacturen
0 contacturen Exam
26 contacturen Lecture
26 contacturen Practical exercises
Inhoud

Inleiding
- Geschiedenis en maatschappelijke relevantie van levensmiddelenchemie

Macroconsitituenten van voeding (categorieën, analysen, structuur/functies, ...):
- Water
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Lipiden

Microconstituenten van voeding (categorieën, structuren, functies):
- Organische zuren, esters, lactonen, vitamines, carotenoïden en terpenen, (poly)phenolen, andere

Additieven:
- E-nummers (overzicht van de technologische functies)

Transformaties:
- Sensorische ontwikkeling (smaak en aroma, ...)
- Bruinkleuring (karamelisatie, Maillard, enzymatisch)
- Oxidatiereacties (lipiden, eiwitten)

Specifieke gevallen:
Overzicht van verscheidene levensmiddelen en chemische bijzonderheden

Labowerk: tijdens de praktische oefeningen worden verscheidene voedingscomponenten bepaald en een gedetailleerd wetenschappelijk rapport gemaakt. Deelname aan de oefeningen is verplicht.

Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Powerpoint Presentaties
Bijkomende info

Nihil

Leerresultaten

Algemene competenties

Inzicht in de maatschappelijke rol van levensmiddelenchemie
 
Kennis van de rol van voedinsgconstituenten in kwaliteit en veiligheid
 
Kennis van de voornaamste chemische conversies in voeding
 
Kennis van de rol van additieven in voedingstechnologie
 
Inzicht in de relevantie van voedingschemie voor verscheidene levenmiddelen
 
Ontwikkeling van praktische vaardigheden om voeding te benaderen vauit een chemisch standpunt

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 80% van het eindcijfer

WPO Labowerk bepaalt 20% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Oral met een wegingsfactor 1 en aldus 80% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Oral examination with an optional and short (written) preparation (5’) Discussion starting from three main questions. Evaluation is holistic and takes into account the quality of the entire discussion

Binnen de categorie WPO Labowerk dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Labowork met een wegingsfactor 1 en aldus 20% van het totale eindcijfer.

Aanvullende info mbt evaluatie

- 80% van het cijfer wordt bepaald door het mondelinge examen

- 20% van het cijfer wordt bepaald door het labowerk en wordt overgedragen naar 2de zittijd en volgend academiejaar in het geval van een voldoende (ongewettigde afwezigheid wordt gescoord als 0/10 voor dit deel)

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: voedingsbiotechnologie