6 ECTS credits
155 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 1010289CNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd bachelor niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Studenten die dit opleidingsonderdeel opnemen, moeten geslaagd zijn voor "Biochemie", "Organische chemie: structuur", "Microbiologie" en "Organische chemie: reactiviteit" en ingeschreven of geslaagd te zijn voor "Voedingsleer" en minstens 33 ECTS verworven hebben binnen de module "Basiswetenschappen".
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Luc De Vuyst (titularis)
Onderdelen en contacturen
26 contacturen Hoorcollege
39 contacturen Werkcolleges, practica en oefeningen
Inhoud

Hoorcolleges:

Deel I - Inleiding:
Het menselijk dieet en de voedingsindustrie in Vlaanderen.
Fermentatie- en bioconversieprocessen.
Andere processen in de agro-food industrie.

Deel II - Industriële fermentatie- en bioconversieprocessen:
De graanverwerkende nijverheid
De suikerproducerende nijverheid
De zuivelsector
De vleessector
De visverwerkende sector
De bakkerijsector
De groenten- en fruitsector
De veevoedersector
Genotmiddelen
Productie van alcoholhoudende dranken
Productie van azijn

Seminaries:

Productie van rauwe hammen

Productie van waterkefir

Productie van inheems gefermenteerde levensmiddelen (met uitzondering van sojasaus en sake)

 

Excursies:

Tijdens drie volle dag-excursies wordt een bezoek gebracht aan voedingsbedrijven uit de zuivelsector (kaasproductie), vleessector (gefermenteerde worst- en zoutwarenproductie), bakkerijsector (zuurdesemproductie), brouwerijsector (lage-, hoge- en/of gemengde gistingsbieren) en/of chocoladesector.
Een namiddag zuurdesem-degustatie tijdens het bezoek aan het bedrijf uit de bakkerijsector.
Een namiddag bierdegustatie gegeven door een persoon uit de brouwerijsector.

 

Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Powerpoint presentatie, Canvas
Handboek (Aanbevolen) : Microbiology and Technology of Fermented Foods, R.W. Hutkins, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780813800189
Handboek (Aanbevolen) : Microbiology of Fermented Foods, B.J.B. Wood, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9781461379904
Handboek (Aanbevolen) : Enzymes in Industry, Production and Applications, Wolfgang Herhatz, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9783527316892, 2007
Handboek (Aanbevolen) : Food, Fermentation and Micro-organisms, C.W. Bamforth, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780632059874
Bijkomende info

Practica en excursies zijn verplicht.

Leerresultaten

Algemene competenties

Kennismaking met de landbouw- en voedingsindustrie wat productieprocessen en eindproducten betreft, in het bijzonder de analyse en het begrijpen van de basisprocessen, de productie van suikerstropen, de productie van gefermenteerde levensmiddelen en dranken en het gebruik van enzymen in de agrofood-sector.
 

In staat zijn nieuwe industriële processen en voedingsproducten te ontwerpen op basis van de kennis van de basisprocessen en -principes.

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Mondeling theorie examen met een wegingsfactor 1 en aldus 100% van het totale eindcijfer.

Aanvullende info mbt evaluatie

Mondeling examen over het kennen, begrijpen en toepassen van de belangrijkste industriële processen van toepassing in de landbouw- en voedingsindustrie, in het bijzonder wat de productie van suikerstropen, de productie van gefermenteerde levensmiddelen en dranken en het gebruik van enzymen betreft.

Drie vragen:
1) Productieproces
2) Microbiologie/enzymtechnologie
3) Terminologie

Namen van micro-organismen, enzymen en scheikundige formules dienen gekend te zijn. Indien dit niet het geval is, is men niet geslaagd.

 

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: profiel cel- en genbiotechnologie
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: profiel chemie en bioprocestechnologie
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: Startplan