7 ECTS credits
175 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4005250FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.
Technologie van plantaardige producten:
Deel 1: oliën en vetten
1. Samenstelling van oliën en vetten
2. Classificatie van oliën en vetten
3. Bronnen van oliën en vetten
4. Productie van oliën en vetten
5. Raffinage van oliën en vetten
6. Fractionatie en chemische modificatie van oliën en vetten
7. Eindproducten
8. Engineering van vetten en vetoplosbare vitamines in grondstoffen van plantaardige oorsprong
Deel 2: Suiker
1. Bietsuiker
1.1. De grondstof
1.2. De verwerking
2. Rietsuiker
2.1. De grondstof
2.2. De verwerking
3. Fructanen
3.1. Grondstof en winning
3.2. Gebruik
3.3. Modidificatie van planten voor fructaanproductie
Deel 3: Granen
1. De structuur van granen
2. De biochemische samenstelling van granen
3. De opslag van granen
4. Het vermalen van granen – droge vermaling, natte vermaling
5. Verwerking van rijst
6. Gerst – vermouten
7. Brood en pasta
8. Modificatie van granen
Deel 4: Eiwittechnologie
1. Grondstoffen en samenstelling
2. Soja
3. Traditionele sojaproducten
4. Eiwitproducten afgeleid van soja
5. Veredeling van soja
Plantenbiotechnologie
1. Transgene planten
2. Modificatie van metabolische pathways
3. Detectie van GGO’s
3.1. Geauthoriseerde en gecommercialiseerde genetisch gewijzigde gewassen
3.2. Detectiestrategieën en -technieken
4. Wetgeving i.v.m. GGO’s
5. Andere biotechnologische veredelingstechnieken
Technologie van de dierlijke producten:
- Inleiding (o.a. maatschappelijk belang en definitie van het begrip “vlees”)
- Spierweefsel (structuur, werking, rol in dierlijke productie)
- Dierlijke productie (slachten, distributie, koeling)
- Biochemie van vlees
- Microbiologie van vlees (voedselveiligheid en bederf)
- Vleesfermentatie en –droging (types, technologie)
- Gekookte vleeswaren
- werkcollege: laboratoriumoefeningen en/of bedrijfsbezoeken afgestemd op theorie
Deelname aan de practica is verplicht
Technologie van plantaardige producten:
Studenten verwerven algemene kennis over de technologie van de belangrijkste groepen plantaardige producten. Hierbij verwerven ze basiskennis van de plantaardige grondstoffen en hun samenstelling, de verwerking en bewerking en van de eindproducten (voedings- zowel als niet-voedingsproducten). Tevens verwerven ze inzicht in de plantenbiotechnologie de biotechnologische aanpassingen van plantaardige grondstoffen om nutritionele of functionele eigenschappen te verbeteren.
Technologie van de dierlijke producten:
- Basiskennis van het concept “vlees”
- Basiskennis van de werking en structuur van spierweefsel
- Inzicht in het proces van dierlijke productie
- Basiskennis van de kwaliteits-, gezondheids- en veiligheidsaspecten van vlees(waren)
- Basiskennis van de technologie voor vleesverwerking
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
Deelcijfers voor ‘Technologie van de plantaardige producten’ worden, indien de student minstens de helft van de punten behaalt voor dit onderdeel, overgedragen naar de tweede zittijd en naar het eerstkomende academiejaar.
De student kan afstand doen van zijn deelcijfer voor ‘Technologie van de plantaardige producten’, mits hij dit per e-mail meldt aan de titularis uiterlijk op 01/08 (2e zittijd) of 01/10 (geen overdracht naar het volgende academiejaar).
Eenmaal de student gemeld heeft afstand te doen van zijn deelcijfer, verliest hij het deelcijfer onherroepelijk.
Deelcijfers voor ‘Technologie van de dierlijke producten’ worden, indien de student minstens de helft van de punten behaalt voor dit onderdeel, overgedragen naar de tweede zittijd en naar het eerstkomende academiejaar.
De student kan afstand doen van zijn deelcijfer voor ‘Technologie van de dierlijke producten’, mits hij dit per e-mail meldt aan de titularis uiterlijk op 01/08 (2e zittijd) of 01/10 (geen overdracht naar het volgende academiejaar).
Eenmaal de student gemeld heeft afstand te doen van zijn deelcijfer, verliest hij het deelcijfer onherroepelijk.
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: voedingsbiotechnologie
Master of Biology: Molecular and Cellular Life sciences (enkel aangeboden in het Engels)