7 ECTS credits
175 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4005250FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Frederic Leroy
Geert Angenon (titularis)
Onderdelen en contacturen
0 contacturen Exam
39 contacturen Lecture
26 contacturen Practical exercises
Inhoud

Technologie van plantaardige producten:

Deel 1: oliën en vetten
1. Samenstelling van oliën en vetten
2. Classificatie van oliën en vetten
3. Bronnen van oliën en vetten
4. Productie van oliën en vetten
5. Raffinage van oliën en vetten
6. Fractionatie en chemische modificatie van oliën en vetten
7. Eindproducten
8. Engineering van vetten en vetoplosbare vitamines in grondstoffen van plantaardige oorsprong

Deel 2: Suiker
1. Bietsuiker
1.1. De grondstof
1.2. De verwerking
2. Rietsuiker
2.1. De grondstof
2.2. De verwerking
3. Fructanen
3.1. Grondstof en winning
3.2. Gebruik
3.3. Modidificatie van planten voor fructaanproductie

Deel 3: Granen
1. De structuur van granen
2. De biochemische samenstelling van granen
3. De opslag van granen
4. Het vermalen van granen – droge vermaling, natte vermaling
5. Verwerking van rijst
6. Gerst – vermouten
7. Brood en pasta
8. Modificatie van granen

Deel 4: Eiwittechnologie
1. Grondstoffen en samenstelling
2. Soja
3. Traditionele sojaproducten
4. Eiwitproducten afgeleid van soja
5. Veredeling van soja

Plantenbiotechnologie
1. Transgene planten
2. Modificatie van metabolische pathways
3. Detectie van GGO’s
3.1. Geauthoriseerde en gecommercialiseerde genetisch gewijzigde gewassen
3.2. Detectiestrategieën en -technieken
4. Wetgeving i.v.m. GGO’s
5. Andere biotechnologische veredelingstechnieken

Technologie van de dierlijke producten:

- Inleiding (o.a. maatschappelijk belang en definitie van het begrip “vlees”)
- Spierweefsel (structuur, werking, rol in dierlijke productie)
- Dierlijke productie (slachten, distributie, koeling)
- Biochemie van vlees
- Microbiologie van vlees (voedselveiligheid en bederf)
- Vleesfermentatie en –droging (types, technologie)
- Gekookte vleeswaren
- werkcollege: laboratoriumoefeningen en/of bedrijfsbezoeken afgestemd op theorie

Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Technologie van plantaardige producten:, Cursus en relevante overzichtsartikelen worden ter beschikking gesteld
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Technologie van de dierlijke producten, Eigen syllabus en powerpoint-presentatie
Bijkomende info

Deelname aan de practica is verplicht

 

Leerresultaten

Algemene competenties

Technologie van plantaardige producten:

Studenten verwerven algemene kennis over de technologie van de belangrijkste groepen plantaardige producten. Hierbij verwerven ze basiskennis van de plantaardige grondstoffen en hun samenstelling, de verwerking en bewerking en van de eindproducten (voedings- zowel als niet-voedingsproducten). Tevens verwerven ze inzicht in de plantenbiotechnologie de biotechnologische aanpassingen van plantaardige grondstoffen om nutritionele of functionele eigenschappen te verbeteren.

 

Technologie van de dierlijke producten:

- Basiskennis van het concept “vlees”
- Basiskennis van de werking en structuur van spierweefsel
- Inzicht in het proces van dierlijke productie
- Basiskennis van de kwaliteits-, gezondheids- en veiligheidsaspecten van vlees(waren)
- Basiskennis van de technologie voor vleesverwerking

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Tech vd plantaardige producten met een wegingsfactor 6 en aldus 60% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
  • Tech vd dierlijke producten met een wegingsfactor 4 en aldus 40% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding over het kennen en begrijpen van de basisprincipes van de dierlijke productie (3 tot 4 vragen).

Aanvullende info mbt evaluatie

Deelcijfers voor ‘Technologie van de plantaardige producten’ worden, indien de student minstens de helft van de punten behaalt voor dit onderdeel, overgedragen naar de tweede zittijd en naar het eerstkomende academiejaar.

De student kan afstand doen van zijn deelcijfer voor ‘Technologie van de plantaardige producten’, mits hij dit per e-mail meldt aan de titularis uiterlijk op 01/08 (2e zittijd) of 01/10 (geen overdracht naar het volgende academiejaar).

Eenmaal de student gemeld heeft afstand te doen van zijn deelcijfer, verliest hij het deelcijfer onherroepelijk.

 

Deelcijfers voor ‘Technologie van de dierlijke producten’ worden, indien de student minstens de helft van de punten behaalt voor dit onderdeel, overgedragen naar de tweede zittijd en naar het eerstkomende academiejaar.

De student kan afstand doen van zijn deelcijfer voor ‘Technologie van de dierlijke producten’, mits hij dit per e-mail meldt aan de titularis uiterlijk op 01/08 (2e zittijd) of 01/10 (geen overdracht naar het volgende academiejaar).

Eenmaal de student gemeld heeft afstand te doen van zijn deelcijfer, verliest hij het deelcijfer onherroepelijk.

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: voedingsbiotechnologie
Master of Biology: Molecular and Cellular Life sciences (enkel aangeboden in het Engels)