6 ECTS credits
150 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4020091EER voor alle studenten in het 2e semester met een verdiepend master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Onderwijstaal
Engels
Onder samenwerkingsakkoord
Onder interuniversitair akkoord mbt. opleiding
Faculteit
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Verantwoordelijke vakgroep
History, Archaeology, Arts, Philosophy and Ethics
Onderwijsteam
Jeffrey Tyssens (titularis)
Onderdelen en contacturen
0 contacturen Exam
18 contacturen Lecture
18 contacturen Practical exercises
20 contacturen Self study
Inhoud

The course aims at providing students with a broad view on cultural themes at stake in the historiography of last decades. Attention will be given to the history of the senses, sensibilities, emotions, food, spatiality and the like. Topics of 19th- and 20th-centuries will be stressed, be not exclusively. Reading materials will be provided online


 

Bijkomende info

The course comprises a number of lectures (a broad historiographical and theoretical introduction, followed by topic oriented class meetings), a series of paper presentations and the writing of the paper as such. The oral exam will evaluate your understanding of the lectures and critical insight in the reading materials.

You will have to write a scientific paper (between 5.000 or 7.000 words) in English on one the themes proposed in the handout (choices to be made in agreement with the professor and the class as a whole). A basic bibliography will be offered, but must be completed. The paper has to provide a scientific argument and has to include adequate references by means of footnotes. The paper must be handed in in May (see handout for more specific information). You will also have to prepare a presentation on that same subject matter of half an hour in class and use Powerpoint (or devices like Prezi). After each presentation student should participate to the discussion. Dates of presentation and further detailed information will be listed in the handout

Leerresultaten

Algemene competenties

 

Students will have a deep insight of the latest developments in the cultural history of senses sensibilities, emotions, food, spatiality

Students will be able to locate these developments in a broad historiographical and theoretical frame

Student will be able to make a critical analysis of the recent production in these fields

Students will be able to write a scientific essay on these subject matters

Students will be able to deliver presentations on these subject matters


 

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 50% van het eindcijfer

ZELF Paper bepaalt 25% van het eindcijfer

ZELF Verslag bepaalt 25% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Examen Mondeling met een wegingsfactor 50 en aldus 50% van het totale eindcijfer.

Binnen de categorie ZELF Paper dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Zelf Paper met een wegingsfactor 25 en aldus 25% van het totale eindcijfer.

Binnen de categorie ZELF Verslag dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Zelf Verslag met een wegingsfactor 25 en aldus 25% van het totale eindcijfer.

Aanvullende info mbt evaluatie

40 % paper 
20 % presentation
40 % oral exam

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Dit studiedeel maakt geen deel uit van vastgelegde afstudeervereisten. Het is aldus een vrij keuzevak.