3 ECTS credits
90 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4017175FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Men mag zich niet inschrijven voor zowel “Levensmiddelentechnologie”, “Technologie van Plantaardige Producten” als “Technologie van Dierlijke Producten”.
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Geert Angenon (titularis)
Onderdelen en contacturen
26 contacturen Hoorcollege
Inhoud
Deel 1: oliën en vetten



1. Samenstelling van oliën en vetten

2. Classificatie van oliën en vetten

3. Bronnen van oliën en vetten

4. Productie van oliën en vetten

5. Raffinage van oliën en vetten

6. Fractionatie en chemische modificatie van oliën en vetten

7. Eindproducten

8. Engineering van vetten en vetoplosbare vitamines in grondstoffen van plantaardige oorsprong





Deel 2: Suiker



1. Bietsuiker

1.1. De grondstof

1.2. De verwerking

2. Rietsuiker

2.1. De grondstof

2.2. De verwerking

3. Fructanen

3.1. Grondstof en winning

3.2. Gebruik

3.3. Modidificatie van planten voor fructaanproductie





Deel 3: Granen



1. De structuur van granen

2. De biochemische samenstelling van granen

3. De opslag van granen

4. Het vermalen van granen – droge vermaling, natte vermaling

5. Verwerking van rijst

6. Gerst – vermouten

7. Brood en pasta

8. Modificatie van granen





Deel 4: Eiwittechnologie



1. Grondstoffen en samenstelling

2. Soja

3. Traditionele sojaproducten

4. Eiwitproducten afgeleid van soja

5. Veredeling van soja





Plantenbiotechnologie



1. Transgene planten

2. Modificatie van metabolische pathways

3. Detectie van GGO’s

3.1. Geauthoriseerde en gecommercialiseerde genetisch gewijzigde gewassen

3.2. Detectiestrategieën en -technieken

4. Wetgeving i.v.m. GGO’s

5. Andere biotechnologische veredelingstechnieken
Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Technologie van de plantaardige producten, Een cursus en relevante overzichtsartikelen worden ter beschikking gesteld
Bijkomende info

geen

Leerresultaten

Algemene competenties

De studenten verwerven algemene kennis  over de technologie van de belangrijkste groepen plantaardige producten. Ze verwerven basiskennis van de plantaardige grondstoffen en hun samenstelling, verwerking en bewerking en van de eindproducten (voedings- zowel als niet-voedingsproducten). Tevens verwerven ze inzicht over de plantenbiotechnologie ende biotechnologische aanpassingen van plantaardige grondstoffen om nutritionele of functionele eigenschappen te verbeteren.

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Mondeling examen met een wegingsfactor 1 en aldus 100% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding

Aanvullende info mbt evaluatie

geen

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie