6 ECTS credits
155 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 1010289CNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd bachelor niveau.
Hoorcolleges:
Deel I - Inleiding:
Het menselijk dieet en de voedingsindustrie in Vlaanderen.
Fermentatie- en bioconversieprocessen.
Andere processen in de agro-food industrie.
Deel II - Industriële fermentatie- en bioconversieprocessen:
De graanverwerkende nijverheid
De suikerproducerende nijverheid
De zuivelsector
De vleessector
De visverwerkende sector
De bakkerijsector
De groenten- en fruitsector
De veevoedersector
Genotmiddelen
Productie van alcoholhoudende dranken
Productie van azijn
Seminaries:
Productie van rauwe hammen
Productie van waterkefir
Productie van inheems gefermenteerde levensmiddelen (met uitzondering van sojasaus en sake)
Excursies:
Tijdens drie volle dag-excursies wordt een bezoek gebracht aan voedingsbedrijven uit de zuivelsector (kaasproductie), vleessector (gefermenteerde worst- en zoutwarenproductie), bakkerijsector (zuurdesemproductie), brouwerijsector (lage-, hoge- en/of gemengde gistingsbieren) en/of chocoladesector.
Een namiddag zuurdesem-degustatie tijdens het bezoek aan het bedrijf uit de bakkerijsector.
Een namiddag bierdegustatie gegeven door een persoon uit de brouwerijsector.
Practica en excursies zijn verplicht.
Kennismaking met de landbouw- en voedingsindustrie wat productieprocessen en eindproducten betreft, in het bijzonder de analyse en het begrijpen van de basisprocessen, de productie van suikerstropen, de productie van gefermenteerde levensmiddelen en dranken en het gebruik van enzymen in de agrofood-sector.
In staat zijn nieuwe industriële processen en voedingsproducten te ontwerpen op basis van de kennis van de basisprocessen en -principes.
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
Mondeling examen over het kennen, begrijpen en toepassen van de belangrijkste industriële processen van toepassing in de landbouw- en voedingsindustrie, in het bijzonder wat de productie van suikerstropen, de productie van gefermenteerde levensmiddelen en dranken en het gebruik van enzymen betreft.
Drie vragen:
1) Productieproces
2) Microbiologie/enzymtechnologie
3) Terminologie
Namen van micro-organismen, enzymen en scheikundige formules dienen gekend te zijn. Indien dit niet het geval is, is men niet geslaagd.
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: profiel cel- en genbiotechnologie
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: profiel chemie en bioprocestechnologie
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: Startplan