3 ECTS credits
83 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4007956FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Bruno Pot (titularis)
Onderdelen en contacturen
13 contacturen Hoorcollege
13 contacturen Werkcolleges, practica en oefeningen
13 contacturen Zelfstudie en externe werkvormen
Inhoud

- Voedselbederf (bederffactoren, microorganismen, bederfpatronen)
   - intrinsieke- en extrinsieke factoren, impliciete- en proces-factoren
   - 'Specific Spoilage Oganisms' per type levensmiddel (vers, verpakt, actieve verpakking; vetrijk, KH-rijk; gedroogd, gesuikerd, gesteriliseerd, ...)
   - Bederfpatronen per type levensmiddel: smaakafwijkingen, textuurveranderingen, geurontwikkeling, ...
- Kennis van de voornaamste voedselpathogenen
   - indeling veiligheidsklassen; basisprincipes van de taxonomie, voornaamste taxonomisch technieken, ...
   - natuurlijke afweermechanismen (werking enkele functionele voedingsproducten)
   - voornaamste voedselinfecties, veroorzakers, besmettingsbronnen
   - werkingsmechanismen van endo- en exo-toxines, andere virulentiefactoren
   - dignose en remediatie
- Kennis van de conserveringstechnieken
   - principes van reiniging (o.a. CIP) en desinfectie
   - principes van conservering (natuurlijke methoden, toevoegingen, gasverpakkingen, processing)
   - principes van resistentie tegen standaard behandelingen; hurdle-theorie
- Kennis van HACCP en wetgeving
   - Principes van HACCP
   - Relevante Belgische en Europese regelgeving voor voedingsbedrijven

Werkcollege (11 uur)
- Dataverwerking (Commercieel softwarepakket voorafgegaan door enkele theoretische overschouwingen)
    - Kennismaking verschillende datatypes (fingerprints, karakters, sequenties, matrices)
    - Basisprincipes van databankopbouw (relationele databanken)
    - Basisprincipes van datanormalisatie (electroforetische profielen, micro-arrays, ...)
    - Kennis van similariteitsberekening, clustering, PCA analyse, Neurale netwerken,...
    - Kwaliteitscontrole via statistische technieken (Error bars, cofenetische correlatie, bootstrapanalyse, ...)
 
Zelfstandige Werkvorm (13 uur)
- Opstellen van een HACCP plan (basis layout) bij een bedrijf naar keuze (te kiezen in overleg met docent)
OF:
- Een uitgebreide bespreking van een voedselbederver; aspecten van detectie en remediatie
(te kiezen in overleg met docent)

Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Geprinte of electronische kopijen van alle gebruikte slides
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Specifieke softwarepaketten (samenwerking met softwarebedrijf)
Handboek (Aanbevolen) : Microbiologie alimentaire, Guiraud, Dunod, 9782100570089, 2012
Handboek (Aanbevolen) : Brock Biology of microorganisms, Biology of microorganisms, Madigan, Martinko, Parker, 15de, Pearson, 9781292404790, 2021
Handboek (Aanbevolen) : Microbiologie van Voedingsmiddelen, Methoden, principes en criteria, Dijk - van den Berg - Beumer - de Boer - Dijkstra - Mout - Stegeman - Uyttendaele - in 't Veld, 5de druk, BIB, 9789085720560, 2015
Bijkomende info

De cursus heeft oog voor de bedrijfsrealiteit van de voedingsindustrie; korte discussiemomenten rond actuele mediagebeurtenissen zijn mogelijk.
- Geprinte of electronische kopijen van alle gebruikte slides

- Specifieke softwarepaketten (samenwerking met softwarebedrijf)


Aanvullend studiemateriaal:
Voedselbederf:
- Microbiologie van Voedingsmiddelen. Methoden, principes en criteria. Dijk - van den Berg - Beumer - de Boer - Dijkstra - Mout - Stegeman - Uyttendaele - in 't Veld. MYbusinessmedia BV, Capelle aan den Ijssel. ISBN 9789085120560

Taxonomie / toxines, etc...
- Brock. Biology of microorganisms. Madigan, Martinko, Parker. Prentice Hall International Inc. ISBN 9781292235103

Protocollen, procesbeschrijvingen:
- Microbiologie alimentaire. Guiraud. Dunod. ISBN 9782100570089

Leerresultaten

Algemene competenties

Hoorcollege (13 uur)
- Inzicht verwerven in voedselbederf (bederffactoren (2 uur) en microorganismen (3 uur); bederfpatronen (1 uur))
- Kennis van de voornaamste voedselpathogenen (3 uur)
- Kennis van de conserveringstechnieken (3 uur)
- Kennis van HACCP en wetgeving (1 uur)

Werkcollege (13 uur)
- Gebruik van gespecialiseerde software voor de voorspelling van bederfprocessen (4 uur)
- Gebruik van gespecialiseerde software voor de analyse van bederforganismen (9 uur)

Zelfstandige Werkvorm (13 uur)
- Inzicht verwerven in wetenschappelijke/technologische materie
- Capaciteit verwerven tot kritische reflectie over een wetenschappelijke/technologische materie
- Zin om zelfstandig problemen te detecteren, te analyseren en op te lossen
- Passieve wetenschappelijke taalvaardigheid
- Schriftelijk rapporteringsvermogen
- Raadplegen, interpreteren en verwerken literatuurbronnen

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Mondeling examen met een wegingsfactor 1 en aldus 100% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen over kennis en begrip van de basisprincipes.
    Twee kennisvragen
    - Bespreken van een voedselpathogeen / bederver
    - Bespreken van een proces
    Eén integratievraag
    - Betekenis van een bepaalde procesfactor voor alle relevante processen / microorganismen
    Eén appreciatievraag
    - Vormen van eigen mening / appreciatie van een specifiek aspect uit de cursus: argumentatie is belangrijker dan eigenlijke stelling.

    Kandidaat kiest zelf uit groot aantal vragenlijsten en krijgt maximaal 30 minuten schriftelijke voorbereiding.

Aanvullende info mbt evaluatie

Mondeling examen over kennis en begrip van de basisprincipes.
Twee kennisvragen
- Bespreken van een voedselpathogeen / bederver
- Bespreken van een proces
Eén integratievraag
- Betekenis van een bepaalde procesfactor voor alle relevante processen / microorganismen
Eén appreciatievraag
- Vormen van eigen mening / appreciatie van een specifiek aspect uit de cursus: argumentatie is belangrijker dan eigenlijke stelling.

Kandidaat kiest zelf uit groot aantal vragenlijsten en krijgt maximaal 30 minuten schriftelijke voorbereiding.

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie