3 ECTS credits
83 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4007956FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.
- Voedselbederf (bederffactoren, microorganismen, bederfpatronen)
- intrinsieke- en extrinsieke factoren, impliciete- en proces-factoren
- 'Specific Spoilage Oganisms' per type levensmiddel (vers, verpakt, actieve verpakking; vetrijk, KH-rijk; gedroogd, gesuikerd, gesteriliseerd, ...)
- Bederfpatronen per type levensmiddel: smaakafwijkingen, textuurveranderingen, geurontwikkeling, ...
- Kennis van de voornaamste voedselpathogenen
- indeling veiligheidsklassen; basisprincipes van de taxonomie, voornaamste taxonomisch technieken, ...
- natuurlijke afweermechanismen (werking enkele functionele voedingsproducten)
- voornaamste voedselinfecties, veroorzakers, besmettingsbronnen
- werkingsmechanismen van endo- en exo-toxines, andere virulentiefactoren
- dignose en remediatie
- Kennis van de conserveringstechnieken
- principes van reiniging (o.a. CIP) en desinfectie
- principes van conservering (natuurlijke methoden, toevoegingen, gasverpakkingen, processing)
- principes van resistentie tegen standaard behandelingen; hurdle-theorie
- Kennis van HACCP en wetgeving
- Principes van HACCP
- Relevante Belgische en Europese regelgeving voor voedingsbedrijven
Werkcollege (11 uur)
- Dataverwerking (Commercieel softwarepakket voorafgegaan door enkele theoretische overschouwingen)
- Kennismaking verschillende datatypes (fingerprints, karakters, sequenties, matrices)
- Basisprincipes van databankopbouw (relationele databanken)
- Basisprincipes van datanormalisatie (electroforetische profielen, micro-arrays, ...)
- Kennis van similariteitsberekening, clustering, PCA analyse, Neurale netwerken,...
- Kwaliteitscontrole via statistische technieken (Error bars, cofenetische correlatie, bootstrapanalyse, ...)
Zelfstandige Werkvorm (13 uur)
- Opstellen van een HACCP plan (basis layout) bij een bedrijf naar keuze (te kiezen in overleg met docent)
OF:
- Een uitgebreide bespreking van een voedselbederver; aspecten van detectie en remediatie
(te kiezen in overleg met docent)
De cursus heeft oog voor de bedrijfsrealiteit van de voedingsindustrie; korte discussiemomenten rond actuele mediagebeurtenissen zijn mogelijk.
- Geprinte of electronische kopijen van alle gebruikte slides
- Specifieke softwarepaketten (samenwerking met softwarebedrijf)
Aanvullend studiemateriaal:
Voedselbederf:
- Microbiologie van Voedingsmiddelen. Methoden, principes en criteria. Dijk - van den Berg - Beumer - de Boer - Dijkstra - Mout - Stegeman - Uyttendaele - in 't Veld. MYbusinessmedia BV, Capelle aan den Ijssel. ISBN 9789085120560
Taxonomie / toxines, etc...
- Brock. Biology of microorganisms. Madigan, Martinko, Parker. Prentice Hall International Inc. ISBN 9781292235103
Protocollen, procesbeschrijvingen:
- Microbiologie alimentaire. Guiraud. Dunod. ISBN 9782100570089
Hoorcollege (13 uur)
- Inzicht verwerven in voedselbederf (bederffactoren (2 uur) en microorganismen (3 uur); bederfpatronen (1 uur))
- Kennis van de voornaamste voedselpathogenen (3 uur)
- Kennis van de conserveringstechnieken (3 uur)
- Kennis van HACCP en wetgeving (1 uur)
Werkcollege (13 uur)
- Gebruik van gespecialiseerde software voor de voorspelling van bederfprocessen (4 uur)
- Gebruik van gespecialiseerde software voor de analyse van bederforganismen (9 uur)
Zelfstandige Werkvorm (13 uur)
- Inzicht verwerven in wetenschappelijke/technologische materie
- Capaciteit verwerven tot kritische reflectie over een wetenschappelijke/technologische materie
- Zin om zelfstandig problemen te detecteren, te analyseren en op te lossen
- Passieve wetenschappelijke taalvaardigheid
- Schriftelijk rapporteringsvermogen
- Raadplegen, interpreteren en verwerken literatuurbronnen
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
Mondeling examen over kennis en begrip van de basisprincipes.
Twee kennisvragen
- Bespreken van een voedselpathogeen / bederver
- Bespreken van een proces
Eén integratievraag
- Betekenis van een bepaalde procesfactor voor alle relevante processen / microorganismen
Eén appreciatievraag
- Vormen van eigen mening / appreciatie van een specifiek aspect uit de cursus: argumentatie is belangrijker dan eigenlijke stelling.
Kandidaat kiest zelf uit groot aantal vragenlijsten en krijgt maximaal 30 minuten schriftelijke voorbereiding.
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie