3 ECTS credits
90 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4007449ENR voor alle studenten in het 1e semester met een verdiepend master niveau.

Semester
1e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Alvorens men kan inschrijven voor "Zuiveltechnologie" dient men geslaagd te zijn voor "Industriële Voedingsbiotechnologie".
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Luc De Vuyst (titularis)
Onderdelen en contacturen
26 contacturen Hoorcollege
13 contacturen Werkcolleges, practica en oefeningen
Inhoud

Hoorcolleges:

- Melk: oorsprong, chemische samenstelling en fysicochemische eigenschappen
- Microbiologie van de melk en van van melk afgeleide producten
- Biochemie van de melkzuurbacteriën
- Bewerkingsprocessen van melk (o.a. centrifugatie, homogenisatie, thermische behandelingen en de daarbijhorende apparatuur en processchema's)
- Verwerkingsprocessen van melk (o.a. bereiding van kaas, yoghurt en boter en de daarbijhorende apparatuur en processchema's)
- Functionele levensmiddelen: probiotica, prebiotica, synbiotica

WPO:
- Bereiding van kaas in de zuivel-pilootinstallatie van de Hogeschool Gent
- Bezoek aan een producent van probiotica

 

Studiemateriaal
Handboek (Aanbevolen) : Dairy Technology, Principles of Milk Properties and Processes, Walstra - Geurts - Noomen - Jellema - Van Boekel, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780824702281
Handboek (Aanbevolen) : Dairy Science and Technology, P. Walstra, J.T.M. Wouters and T.J. Geurts. Taylor & Francis, Boca Raton, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780824727635
Handboek (Aanbevolen) : Dairy Microbiology, R.K. Robinson, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780471385967
Digitaal cursusmateriaal (Aanbevolen) : Powerpoint presentatie, Canvas
Bijkomende info

Practica en excursies zijn verplicht

Leerresultaten

Algemene competenties

Een inzicht verwerven in de technologie van een zuivelbedrijf met inbegrip van de chemie, microbiologie, biochemie en proceskunde (be- en verwerkingsprocessen, fermentatieprocessen, apparatuur) van melk en van zuivelproducten.

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Mondeling examen met een wegingsfactor 1 en aldus 100% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen over het kennen en begrijpen van de technologie van een zuivelbedrijf (twee hoofdvragen).

Aanvullende info mbt evaluatie

Mondeling examen over het kennen en begrijpen van de technologie van een zuivelbedrijf (twee hoofdvragen).

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie